Baklava is een heerlijk dessert dat bekend is in landen rond de Middellandse Zee en het Midden-Oosten. Het bestaat uit laagjes flinterdun filodeeg, gevuld met een mengsel van gehakte noten en suiker, en
Baklava is een dessert afkomstige uit landen rond de Middelandse zee en het Midden-oosten. Baklava bestaat uit lagen van dun filodeeg, gevuld met een mengsel van suiker,noten en een zoete siroop. Baklava is een heerlijk en rijk aan geschiedenis en cultuur.
Baklava
Ingrediënten
450 gram filodeeg
225 gram ongezouten boter, gesmolten
225 gram gemalen walnoten
1 theelepel gemalen kaneel
1/2 theelepel gemalen kardemom
225 gram suiker
240 ml water
120 ml honing
1 eetlepel vers citroensap
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een ovenschaal van 23×33 cm in met boter.
- Maal de walnoten fijn en meng ze met kaneel en kardemom.
- Rol het filodeeg uit op een werkvlak en bedek het met een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen. Leg een vel filodeeg in de ovenschaal en bestrijk het met gesmolten boter. Leg er een ander vel filodeeg op en bestrijk het ook met boter.
- Herhaal dit tot de helft van het filodeeg is gebruikt. Verdeel de gemalen walnoten gelijkmatig over het filodeeg in de ovenschaal.
- Leg een vel filodeeg op de vulling en bestrijk het met boter. Leg er een ander vel filodeeg op en bestrijk het ook met boter. Herhaal dit tot al het filodeeg is gebruikt.
- Snijd de baklava in diamantvormige stukjes met een scherp mes.
- Bak de baklava in de voorverwarmde oven gedurende 45-50 minuten, tot het goudbruin en knapperig is.
- Terwijl de baklava bakt, combineer suiker, water, honing en citroensap in een pan en breng het mengsel aan de kook. Laat sudderen gedurende 10 minuten.
- Haal de baklava uit de oven en giet het honingmengsel er overheen. Laat de baklava afkoelen voordat je serveert.