Overzicht Harira soep
Harira soep

Harira soep

Harira soep is een heerlijk en gezellig gerecht. Marokkaanse families genieten al generaties lang van deze soep en iedere familie maakt hem op zijn eigen manier. De soep vertelt verhalen en roept herinneringen op aan gezellige avonden met familie en vrienden.

De kruiden en specerijen, zoals kaneel, gember en komijn, geven de soep een onweerstaanbare smaak en geur. Tomaten, linzen, kikkererwten en vermicelli maken het tot een voedzame en vullende maaltijd.

Mensen bereiden harira soep met liefde en serveren het met trots. Een dampende kom, versierd met peterselie en een schijfje citroen, zorgt voor een gezellige en intieme sfeer.

De soep brengt mensen samen en verbindt hen. Het staat bekend als de soep van gastvrijheid en verbondenheid. Als je zin hebt in een dampende kop harira soep, sla dan zeker het onderstaande recept niet over en geniet ervan.

Harira soep

4

personen

40

minutes

Ingrediënten

  • 200 gram rode linzen

  • 1 grote ui, fijngehakt

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 grote wortel, in kleine blokjes gesneden

  • 1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes gesneden

  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)

  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)

  • 1 liter groentebouillon

  • 1 theelepel kurkuma

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1/2 theelepel kaneel

  • 1/2 theelepel gemberpoeder

  • 1/2 theelepel cayennepeper

  • 1/2 citroen, uitgeperst

  • Zout en peper naar smaak

  • 2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze

  • Spoel de rode linzen goed af, en laat ze uitlekken.
  • Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit de ui en de knoflook voor ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak deze 5 minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree, kurkuma, komijn, kaneel, gemberpoeder en cayennepeper toe en bak voor 3 minuten mee.
  • Voeg de gepelde tomaten toe, breek deze met een spatel en bak voor 5 minuten mee.
  • Voeg de rode linzen en groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat het geheel 20 minuutjes op laag vuur koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa, of pureer het iets minder lang voor een wat grovere soep.
  • Serveer de soep met wat citroensap en eventueel wat verse kruiden naar smaak.

Notities

  • In deze soep worden ook vaak kikkererwten gebruikt, mocht je deze willen gebruiken dan kan je deze met de linzen meekoken. Ik gebruik voor dit recept de linzen uit blik omdat ik deze niet meer hoef te weken.

Ook eens benieuwd naar andere Marokkaanse recepten? Kijk dan eens naar deze recepten van andere foodbloggers:

  1. Tajine met kip en citroen: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1181677/tajine-met-kip-en-citroen
  2. Couscoussalade met gegrilde groenten: https://www.lekkervanbijons.be/recepten/couscoussalade-met-gegrilde-groenten
  3. Bastilla: https://www.marokkaansarabisch-koken.nl/bastilla/
  4. Msemen (Marokkaanse pannenkoeken): https://www.24kitchen.nl/recepten/msemen-marokkaanse-pannenkoeken
  5. Kefta tagine: https://www.simplyrecipes.com/recipes/kefta_tagine_with_eggs_and_tomatoes/

Of maak bijvoorbeeld eens Turkse Adan Kebabi:
https://smullenmetloes.nl/adana-kebabi/

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*