Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes

Ontzettend veel zin in de Ikea gehaktballetjes? Wat als ik je vertel dat je dat ook prima thuis kan. Wel zo handig als de Ikea wat verder weg is. Zelf vind ik deze gehaktballetjes ook nog eens veel lekkerder. Of het een officieel traditioneel Zweeds recept is? Ik denk het niet. Maar dit is mijn variant.
Je zet ze op tafel als avond eten met bijvoorbeeld aardappeltjes en wat groente. Of zet ze neer op tafel bij een vrijmibo, avondje op de bank of op een feestje. Dat word smullen!

Recept voor 30 Zweedse gehaktballetjes
Bereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten:

  • 500 gram gehakt
  • 1 ui
  • 4 el paneermeel
  • 1 ei
  • 1 tl piment
  • 1 tl nootmuskaat
  • Naar smaak zout en peper
  • Boter of olie om de balletjes in te bakken
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 el bloem
  • 1 el boter
  • 100 ml slagroom
  • Eventueel wat verse kruiden voor de garnering

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui. Meng het gehakt met de ui, paneermeel, ei, piment, nootmuskaat en wat zout en peper naar smaak.
  2. Vorm 30 balletjes van het gehakt.
  3. Verhit de pan met een klein beetje olie of boter. Bak de gehaktballetjes goudbruin. Haal de balletjes uit de pan.
  4. Smelt nu de eetlepel boter in de pan. voeg de bloem toe en bak de bloem kort even mee. Zorg dat het bloem niet verkleurt.
  5. Voeg de runderbouillon en de slagboom erbij en roer goed door met een garde. Breng de saus aan de kook en laat voor 3 minuutjes zachtjes pruttelen.
  6. Voeg de balletjes weer toe aan de saus en garneer met wat verse kruiden.

Tip: De balletjes maken maar even niet zoveel zin in slagroom? Vervang de slagroom door wat melk en dik de saus in met maïzena.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *